ENDODONCIJA

Kada se desi da bakterije prođu u unutrašnjost zuba, javlja se upale živca koja rezultira jakim bolom. Ako se zub ne tretira adekvatno, bol će se dalje širiti. Popravak zuba i čišćenje karijesa nisu dovoljni da riješe ovaj problem, nego je potreban zahvat liječenja inficiranog korijena zuba.

U stomatološkoj ordinaciji Razman rješavamo problem inficiranih zubnih kanala uspješnjim i bezbolnim endodontskim tretmanima.

Jeste li spremni da posjetite stomatološku ordinaciju Razman?
Endodonski zahvat
Postupak liječenja
Nadogradnje zuba
Reference
Kontakt

DA LI JE ENDODONTSKO LIJEČENJE ZUBA BOLNO?

Nekada su terapije liječenja korijena zuba i odstranjivanje inficiranog zubnog živca znale biti bolne, jer se radilo ‘’na živo’’. U ordinaciji Razman koristimo najsavremenije anestetike kod kojih nećete osjetiti neugodnu bolom prilikom liječenja zuba.

Cistektomija - uklanjanje zubnih cisti

Cistektomija je oralno-hirurški zahvat u kojem odstranjujemo ciste na zubima iz vilične kosti. Zahvat je veoma sličan apikotomiji. Ciste najčešće rastu izuzetno sporo i može proći više godina dok ne budu otkrivene. Kao i apikotomija smatra se manjim operativnim zahvatom, i traje od 30 do 60 minuta.

Ugradnja implantata za zube

Implantološkim zahvatom riješavamo problem nedostatka zuba i popunjavamo ćemo praznine u vašoj čeljusti. Operacija ugradnje implantata je zahvat koja se radi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Na ovaj način ćemo napraviti umjetni korijen u viličnoj kosti na koji će se kasnije nadograditi krunica ili most. Time ćemo vam vratiti izgled i osjećaj prirodnog zuba i osmijeha.

Postupak endodontskog liječenja zuba

Postupak liječenja započinje anamnezom i vizuelnim pregledom bolnog mjesta. Zatim, rengenskim snimkom ćemo utvrditi u kakvom je stanju zub, okolna struktura i koliko je infekcija proširena.

Slijedi aplikacija anestetika i otvaranje zuba. Ako je dio pulpe još uvijek zdrav i funkcionalan, endodontski zahvat neće moći biti bezbolan. Zato je potrebno umrtviti živac pomoću devitalizacijskog preparata koji će djelovati u narednih nekoliko dana. Nakon devitalizacije živca ćemo odstraniti pulpu i postupak liječenja se može nastaviti.

Endodontski prostor se čisti specijalno dizajniranim iglicama kojim se stružu i proširuju korijenski kanali i tako pripremaju za hemijsku obradu. Ovaj proces se može raditi ručnom ili mašinskom endodoncijom.
Hemijskom obradom se eleminišu nakupljene bakterije u korijenskom kanalu, kako ne bi došlo do ponovne infekcije.

Kada se korijenski kanal očisti od infekcije i bakterija, vrši se njegovo zatvaranje ili brtvljenje pomoću tzv. gutaperki koje onemogućuju reinfekciju. U konačnici, zub je potrebno finalno zatvoriti plombom ili krunicom za zube.

Nadogradnje izliječenog zuba

Ovisno o stanju krunice izliječenog zuba, biće potrebno uraditi njenu nadogradnju. Najčešće se radi o zubnim ispunima tj plombama kojima će se nadomjestiti odstranjenji dio. Plombe se rade od estetskih kompozitnih materijala (tzv. bijele plombe) tako da se neće narušiti estetika zuba i osmijeha. Ukoliko je odstranjen veći dio krunice prirodnog zuba, možda će biti potrebno ugraditi koćić u kanal korijena zuba. Koćić će biti potpora za naknadnu krunicu ili plombu. Oni se mogu izlijevati od metala ili koristiti se tzv. fiber kočići napravljeni od kompozitih ojačanih vlakana. Fiber koćići su estetski prihvatljiviji, lakše i brže se ugrađuju i po potrebi vade.

ZAŠTO ODABRATI ORDINACIJU RAZMAN

- Sve vrste protetskih radova na jednom mjestu
- Individualan pristup pacijentu
- Ordinacija sa 40 godina iskustva u stomatološkoj protetici
- Preko 15.000 zadovoljnih pacijenata
- Digitalna dijagnostika
- Bezbolni zahvati za pacijenta
- Na samo jednom mjestu možete popraviti cjelokupno stanje zubi

KONTAKT

Ako vam je potreban oralno-hirurški zahvat ili želite se dodatno informisati o njima
slobodno nam pišite na mail info@razman.ba ili javite se na telefon
033/661-149 i 061/109-449.
Ordinacija Razman
info@razman.ba
razman.ordinacija
Pon - Pet: 10:00 - 18:00
Subota i Nedjelja: Zatvoreno
IMPLANTATI
ORALNA HIRURGIJA
SINUS LIFT
CISTEKTOMIJA
APIKOTOMIJA
VAĐENJE UMNJAKA I KUTANJAKA
Kemala Kapetanovića 57
71000, Sarajevo
Nudimo mogućnost plaćanja na rate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram