ORALNA HIRURGIJA

Došao je dan kada vam je potreban oralni hirurg i njegova intervencija da riješite problem koji imate u ustima.  Ne dopustite da vas hirurški zahvat plaši i da osjećate strah.

Specijalistička ordinacija Razman pomoće vam da hirurški zahvat prođe uspješno, bez straha i boli, te uz brz oporavak. Dr. Adnan Razman je specijalista oralne hirurgije sa decenijskim iskustvom u dijagnostici i hirurškom liječenju bolesti, ozljeda i oštećenja lica, usta i vilice.

Saznajte koje sve zahvate izvodimo i šta možete od nas očekivati.
Opis zahvata
Priprema
Tok zahvata
Oporavak
Reference
Kontakt

VRSTE INTERVENCIJA U ORALNOJ HIRURGIJI

Neke od najčešćih hirurških intervencija uključuju sljedeće koje izvadimo u specijalističkoj ordinaciji Razman.

Vađenje umnjaka i kutnjaka

Umnjaci mnogima ne niču pravilno. Umnjaci mogu prouzrokovati prenapučenost, izrastanje u pogrešnom položaju i slično. Često izvodimo ekstrakciju (vađenje) umnjaka, impaktiranih ili poluimpaktiranih zuba kao i vađenje zaostalih korijena, jer oni predstavljaju rizik za vaše oralno zdravlje.

Apikotomija - uklanja vrh korijena zuba

Apikotomija je zahvat kojim uklanjamo vrh korijena. Vrh korijena se odstranjuje zbog hroničnih upala ili lomova u području vrha korijena. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Apikotomija se smatra manjim operativnim zahvatom i traje od 30 do 60 minuta.

Cistektomija - uklanjanje zubnih cisti

Cistektomija je oralno-hirurški zahvat kom odstranjujemo ciste na zubima iz vilične kosti. Zahvat je veoma sličan apikotomiji. Ciste najčešće rastu izuzetno sporo i može proći više godina dok ne budu otkrivene. Kao i apikotomija smatra se manjim operativnim zahvatom, i traje od 30 do 60 minuta.

Ugradnja implantata za zube

Implantološkim zahvatom riješiavamo problem nedostatka zuba i popunjavamo ćemo praznine u vašem osmijehu. Operacija ugradnje implantata je zahvat koja se radi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Na ovaj način ćemo napraviti umjetni korijen u viličnoj kosti na koji će se kasnije nadograditi krunica ili most. Time ćemo vam vratiti izgled i osjećaj prirodnog zuba i osmijeha.

Sinus lift – podizanje dna sinusne šupljine

Sinus lift je zahvat kojim se podiže dno sinusne šupljine i kojim se poveća količina kosti u gornjoj vilici. Zahvat se radi kada je nema dovoljno kosti da bi se ugradili implantati za zube. Operativnim putem pristupamo sinusnoj šupljini i ubacujemo vještačku kost u međuprostor u cilju podizanja dna sinusne šupljine.

Ostali zahvati u oralnoj hirirgiji

Pored nabrojanih oralno-hirurških zahvata u ordinaciji Razman radimo zahvate kao što su nivelacija grebena i augmentacija alveolarnih grebenova u gornjoj i donjoj vilici, odstranjivanje benignih tumora u usnoj šupljini, tretiranje ozljeda lica i trauma, rješavanje funkcionalnih problema, kao što su ispravljanje zuba ili probleme sa žvakanjem, govorom ili disanjem.

TOK OPERATIVNOG ZAHVATA

PRIPREMA ZA OPERACIJU

Ako se suočite s bilo kojim zahvatom oralne hirurgije, postoji nekoliko mjera koje možete poduzeti kako biste bili sigurni da ste spremni. Prvo je da se detaljno posavjetujete sa doktorom i da budete informisani o svim detaljima i eventualnim rizicima zahvata. Mogu biti potrebne dodatne pretrage ili rendgenski snimci za detaljniju analizu vašeg zdravstvenog stanja.

Jako je važno da kažete svoju istoriju bolesti, lijekove koje uzimate, uključujući proizvode bez recepta, vitamine i dodatke. Ovisno o planiranom zahvatu doktor vam može propisati dodatnu terapiju.

NA DAN OPERACIJE

Zbog anestezije, na dan operacije, trebali biste izbjegavati hranu i piće osam sati prije zahvata. Na pacijente s hroničnim oboljenima, poput dijabetesa i hipertenzije, tokom postupka obratit će se posebna pažnja.

Naši hirurški zahvati ne zahtijevaju dužu hospitalizaciju, pa ćete se napustiti ordinaciju istog dana.

Zbog djelovanja anestetika poželjno je da ne vozite sami, nego ako je moguće da vas neko odveze do doma.

OPORAVAK OD ZAHVATA

Bilo koji oblik oralne kirurgije zahtijeva period oporavka, tokom kojeg ćete biti ograničeni na određenu vrstu ili metode konzumiranja hrane. Ovisno od zahvata bit će potrebni određeni lijekovi protiv bolova. Također, možemo vam propisati i antibiotike kako bi smanjili rizik nastanka infekcije na mjestu rane.

Tijekom oporavka važno je da slijedite upute hirurga. Kontaktirajte nas odmah imate bilo kakvih komplikacija ili čim primijetite bilo što neobično. Ne čekajte dok se oralna infekcija ne razvije ili se pojave veće komplikacije.

Imajte na umu da će čitav naš stomatološki tim biti uz vas na svakom koraku, od pripreme do oporavka.

ZAŠTO ODABRATI ORDINACIJU RAZMAN

- Sve vrste protetskih radova na jednom mjestu
- Individualan pristup pacijentu
- Ordinacija sa 40 godina iskustva u stomatološkoj protetici
- Preko 15.000 zadovoljnih pacijenata
- Digitalna dijagnostika
- Bezbolni zahvati za pacijenta
- Na samo jednom mjestu možete popraviti cjelokupno stanje zubi

KONTAKT

Ako vam je potreban oralno-hirurški zahvat ili želite se dodatno informisati o njima
slobodno nam pišite na mail info@razman.ba ili javite se na telefon
033/661-149 i 061/109-449.
Ordinacija Razman
info@razman.ba
razman.ordinacija
Pon - Pet: 10:00 - 18:00
Subota i Nedjelja: Zatvoreno
IMPLANTATI
ORALNA HIRURGIJA
SINUS LIFT
CISTEKTOMIJA
APIKOTOMIJA
VAĐENJE UMNJAKA I KUTANJAKA
Kemala Kapetanovića 57
71000, Sarajevo
Nudimo mogućnost plaćanja na rate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram