PROTETIKA

Najčešće rješenje da nadoknadite izgubljeni zub ili više njih ponuditi će stomatološka protetika. Protetskim rješenjima u ordinaciji Razman nadomještamo izgubljene zube, korigujemo postojeće, poboljšavamo funkciju zagriza i estetiku osmijeha. 

Sve to doprinosi da poboljšate kvalitet vašeg života u  estetskom i funkcionalnom smislu za vaše zube i osmijeh. Nedostatak zuba nije prepreka za imate lijep osmjeh. Rješenje će ponuditi stomatološka protetika.
Mobilna protetika
Fiksna protetika
Vrste fiksnih radova rada
Cijene protetskog rada
Reference
Kontakt

KAKVA PROTETSKA RJEŠENJA POSTOJE?

U ordinaciji Razman možemo ponuditi mobilna i fiksna protetska rješenja za naše pacijente. Mobilna protetika znači da se proteze mogu vaditi iz usne šupljine i mogu biti totalne ili djelomične (parcijalne). 

Totalne proteze imaju mogućnost da se postave na implantate.  U fiksna protetska rješenja spadaju navlake (krunice) i mostovi. To su protetski radovi koji se trajno fiksiraju u ustima i ne vade se.

Mobilna protetika

Ako ste tokom godina izgubili značajan broj zuba, tako da ne možemo postaviti fiksni protetski rad (most ili navlake), mobilna protetika nudi rješenje kojim ćete vratiti funkciju zagriza i estetiku osmijeha. 

Totalne ili potpune proteze su rješenje ukoliko nemate niti jedan prirodni zub u gornjoj ili donjoj vilici. Proteza se sastoji od dvije komponente, a to su baza i zubi. Na akrilatnu bazu u ružičastoj boji desni postavljaju se umjetni zubi. Preciznim određivanjem boja zuba i baze postiće se zadovoljavajući estetski dojam. 

Za totalnu protezu je jako važno da je adevkatne širine kako bi se žvačne sile pravilno raspodijelile i da bude ugodna za nošenje. 

Gornja baza totalne proteze pokriva cijelo nepce, a donja je u obliku potkove. Parcijalne ili djelimične proteze su rješenje za sve kojima nedostaje nekoliko zuba u vilici tj. da imaju određeni broj zdravih prirodnih zuba koji mogu da podrže protezu. Zbog načina na koji se parcijalne fiksiraju (kukice, ankeri, teleskopi) pružaju odličnu funkciju prilikom žvakanja i dobru estetiku osmijeha. Prednost parcijalne proteze je da može podnijeti veće sile žvakanja.

Fiksna protetika

Ordinacija Razman ima 40 godišnju tradiciju izrade fiksnih protetskih radova, (mostova i krunica). To su radovi koji se fiksiraju u ustima i ne vade se.

Kod nas je moguće je uraditi po želji pacijenta jednostavne i složene fiksne radove od različitih materijala. Pacijent može birati između radova izrađenih od bezmetalne keramike i metalkeramike.

Keramičkim krunicama  možete korigovati oblik i boju zuba, s ciljem postizanja  prirodnog osmijeha sa kojim ćete vratiti izgubljeno samopouzdanje.

Mostovi i krunice se preporučuju pacijentima koji imaju narušenu strukturu zuba usljed velikih karijesa ili infekcija, kao i kojima nedostaje veći dio krune prirodnog zuba.

Nakon što se zub izliječi i očisti od karijesa, prije postavljanja fiksnog rada zub je potrebno izbrusiti kako bi se napravio dodatni prostor za navlaku ili most.  Na izbrušeni zub uzima se otisak na osnovu kojeg izrađujemo krunicu. Krunica je spremna za postavljanje u roku za 3 do 5 dana.

Metal-keramičke navlake i mostovi

Metal-keramički protetski radovi (navlake i mostovi) su najčešće korišteno rješenje za nadomjestak izgubljenih zuba. Karakteriše ih dobra estetika, dugotrajnost i povoljna cijena u odnosu na druga protetska rješenja. Baza ove vrste navlaka čini metalna legura koju u potpunosti prekriva keramička nadgradnja u obliku zuba.

Glavna prednost ovih navlaka je čvrstina koji daje metalna baza, pa se ove navlake često koriste u bočnoj regiji gdje su žvačne sile najjače. Zbog toga što metal ne propušta svjetlost, za razliku od prirodnog zuba, metalkeramička krunica ima nešto slabija optička i estetska svojstva. Cjenovno metalkeramičke navlake su ekonomski najoptimalnije rješenje, odnosno imaju dobar omjer uloženo-dobiveno u vlastiti osmijeh. Zato su i rješenje koje  pacijenti najćešće odabiru.

Cirkon-keramičke navlake i mostovi

Cirkon je savremeni materijal visokih estetskih svojstava koji se koristi za izradu navlaka i mostova. Cirkon-keramičke navlake i mostovi imaju sva svojstva prirodnog zuba, a to je sposobnost da propuštaju svjetlost i čvrstoću. Time se zadržava prirodna estetika zuba, pa je navlake teško razlikovati od prirodnog zuba. Za cirkon se odlučuju oni koje žele prirodan izgled zuba i najviši nivo estetike. Velika prednost ovog materijala je što on godinama ne mijenja boju i nema pojave tzv. crnog ruba zbog povlačenja zubnog mesa. Navlake se izrađuju vrlo precizno, pa je olakšano je čišćenje zuba i smanjena je iritacija zubnog mesa.

CIJENA PROTETSKOG RADA

Cijena protetskog rada ovisi o izbora materijala za koji se pacijent opredijeli. Uobičajeno da se cijena izražava po jednom članu/zubu protetskog rada. Važi generalno pravilo da sa rastom estetskih zahtjeva pacijenta, proporcionalno raste i cijena protetskog rada. U cijenu protetskog rada ne ulaze dodatne usluge kao što su popravak, liječenje ili vađenje zuba. One dodatno povećavaju trošak protetskog rada. Kao takve su neophodne da ne bi došlo do naknadnih komplikacija koje bi ugrozile navlaku ili most. Ovi zahvati mogu podići cijenu i do 20% u odnosu na vrijednost proteskog rada.

ZAŠTO ODABRATI ORDINACIJU RAZMAN

- Sve vrste protetskih radova na jednom mjestu
- Individualan pristup pacijentu
- Ordinacija sa 40 godina iskustva u stomatološkoj protetici
- Preko 15.000 zadovoljnih pacijenata
- Digitalna dijagnostika
- Bezbolni zahvati za pacijenta
- Na samo jednom mjestu možete popraviti cjelokupno stanje zubi

KONTAKT

Ako vam je potreban oralno-hirurški zahvat ili želite se dodatno informisati o njima
slobodno nam pišite na mail info@razman.ba ili javite se na telefon
033/661-149 i 061/109-449.
Ordinacija Razman
info@razman.ba
razman.ordinacija
Pon - Pet: 10:00 - 18:00
Subota i Nedjelja: Zatvoreno
IMPLANTATI
ORALNA HIRURGIJA
SINUS LIFT
CISTEKTOMIJA
APIKOTOMIJA
VAĐENJE UMNJAKA I KUTANJAKA
Kemala Kapetanovića 57
71000, Sarajevo
Nudimo mogućnost plaćanja na rate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram